Dit type bestrating is, in tegenstelling tot een gesloten verharding, opgebouwd uit losse elementen die in meer of mindere mate (los) met elkaar verbonden zijn. Dit type weg werd al aangelegd in de oudheid. Voorbeelden van elementenverhardingen zijn tegels, kasseien of kinderkopjes en klinkers.
Het voordeel van een elementenverharding is dat het makkelijk hersteld kan worden en gas- en waterdoorlatend is. De gasdoorlatendheid is van belang als er een gasleiding onder ligt: bij een lekkage zal zich geen gas ophopen onder het wegdek. De waterdoorlatendheid is belangrijker geworden door het vaker voorkomen van zware regenval.
Elementenverhardingen kunnen zowel mechanisch, dus met een machine, als handmatig gelegd worden. Uitgangspunt is altijd mechanisch leggen. Als dit echt niet kan mag onder voorwaarden de bestrating handmatig gelegd worden. Deze voorwaarden worden in deze toolbox verder toegelicht.
Bij het aanbrengen van elementenverharding loop je, zeker bij handmatig bestraten, het risico op de volgende blessures:
Rug- en spierpijn:
Het tillen van zware stenen of tegels kan leiden tot rug- en spierblessures, vooral als je het verkeerd doet of te veel tilt. En het steeds herhalen van dezelfde bewegingen kan pijn veroorzaken in je handen, armen of rug.
Pijn door lang staan of werken:
Lang staan of werken in een gebogen houding kan pijn in je benen, rug of schouders veroorzaken.
Snijwonden of schaafwonden:
De stenen of tegels kunnen scherpe randen hebben, wat kan zorgen voor snijwonden aan je handen of armen.
Lawaai en gehoorschade:
Het werken met machines kan veel lawaai maken, wat schadelijk is voor je oren als je geen gehoorbescherming draagt.
Verwondingen door machines:
Zware machines kunnen gevaarlijk zijn als je niet goed oplet. Je kunt geraakt worden door een voertuig of machine.
Stof en schadelijke stoffen:
Bij het zagen van stenen komt stof vrij, wat slecht kan zijn voor je longen. Ook kunnen chemische stoffen in sommige materialen je huid of luchtwegen irriteren.
Uitgangspunt is dat je zoveel mogelijk mechanisch, dus met een machine, bestraat! Alles wat je machinaal kan doen ontlast het lichaam.
Voor bestratingswerkzaamheden dient een 'Werkplan Straatwerk' opgesteld te worden conform de CROW 324. Onderdeel van dit plan is de onderbouwing waarom er eventueel handmatig gestraat moet worden omdat mechanisch niet kan.
Uitgangspunten voor de afweging tussen mechanisch of handmatig straten staan verwoord in onderstaande tabel waarbij in de afweging ook de 'stand der techniek' meegenomen moet worden.
Bij handmatig straten is het uitgangspunt van de CROW 324 dat een medewerker per dag maximaal:
Voor meer informatie over dit onderwerp en de risico's bij dit onderwerp zijn de volgende bronnen beschikbaar:
Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.